Blogs van de YIM-ers

  • Blog Jessica van Heest: De bijsluiter van de toekomst

   Even eerlijk: lees jij de hele bijsluiter door voordat je met een nieuw medicijn begint? En als je dat doet, begrijp je dan alles wat er in staat?

  • Blog YIM: Spotlight op vaccins

   Corona-expert, wie is het niet tegenwoordig. Aan de keukentafel, tijdens Teams-meetings en in de supermarkt, nooit eerder werd er zoveel gesproken over infectieziektes en vaccinatie.

  • Blog Wouter de Graaf: Klinisch onderzoek - focus op de toekomst

  • Blog Esmé Lighaam: AMR gaat ons allen aan

   Had de COVID-19 crisis voorkomen kunnen worden? En kan het zich opnieuw voordoen? Deze vragen gaan regelmatig door mijn hoofd. Het bracht me terug naar een college microbiologie een aantal jaren geleden.

  • Blog Jonice van Limbeek:  Zó ziet mijn ideale baan eruit!

   Hoe ziet mijn ideale baan er uit? Na bijna zes jaar studeren had ík het antwoord nog niet gevonden. En jij? Kan jij ook nog wel wat inspiratie gebruiken?

  • Blog Henriette d’Achard: Coronamoe?

   Hoe lang gaat dit nog duren? Waar doen we het voor? Als je zelf gezegend bent met een goede gezondheid en relatief normaal door kan leven, lijken de offers die we moeten maken, soms onnodig en overdreven.

  • Blog Laura Brinkman: We hebben elkaar nodig

   De toegang tot innovatieve zorg verbeteren is één van de speerpunten van de Young Innovators of Medicines. Hierin staan we niet alleen. Vanuit de YIM wil ik daarbij graag bruggen slaan en nieuwe samenwerkingen aangaan. Want we hebben elkaar nodig!

  • Blog Esmé Lighaam: Zoveel mensen, zoveel wensen.

  • Blog Thomas Buijsman: Reputatie is nooit voor eeuwig

  • Young Visions on Medicines, deel 1: Nationaal Register

   In Young Visions on Medicines, een nieuwe serie vlogs, presenteren de Young Innovators of Medicines nieuwe ideeën en inspirerende innovaties die vandaag of in de toekomst het verschil kunnen maken in het voorkomen of genezen van ziekten.

  • Young Innovators of Medicines: is pay-for-performance het businessmodel voor de toekomst?

  • Blog Omar Osmani: Laat uitstel geen afstel worden

   Het Antoni van Leeuwenhoek houdt deze week een online informatiebijeenkomst over Kanker in tijden van corona. Er heerst veel onzekerheid bij patiënten met kanker. Deze kwetsbare patiënten, en vele anderen, zitten momenteel in een lastig parket.

  • Blog Esmé Lighaam: Waarom duurt het zo lang?

  • Blog Esmé Lighaam: Wie wat bewaart…

   Afgelopen week werd bekend dat het 86 jaar oude malariamedicijn chloroquine werkt tegen het coronavirus, dat op dit moment de wereld teistert. Dat een medicijn generaties na de ontdekking nog van grote waarde kan zijn voor patiënten, is bijzonder.

  • Blog Esmé Lighaam: Generatie Y(IM)

   Generatie Y staat voor initiatiefrijk, klantgericht, besluitvaardig en omgevingsbewust. Eigenschappen die de Young Innovators of Medicines (YIM) al heel wat hebben gebracht. Die lijn wil ik als kersverse voorzitter het komend decennium voortzetten.

  • Blog Rick Henderik: Pay for performance altijd bespreken

   Als Young Innovators of Medicines maken we ons graag hard voor de toekomst. Pay for performance heeft daarom onze speciale aandacht. Wij vinden dat deze optie standaard aan bod moet komen bij gesprekken tussen fabrikant en Zorginstituut over vergoeding.

  • Blog Rick Henderik: Briljant!

   Veel discussies in de media en bij het koffieapparaat draaien om één centrale vraag: hoe houden we de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen? Jonge professionals uit allerlei hoeken van de zorg buigen zich hier morgen over. Op zoek naar hét idee.

  • Blog Rick Henderik: Bomen en het bos

   Toen ik deze week voor mijn oma iets moest uitzoeken en één van haar medicijnen wilde invoeren in Google, drukte ik te vroeg op ‘enter’. Mijn zoekopdracht voor alleen het woord ‘nierfunctie’ leverde 396.000 resultaten op. Ik dacht aan de bomen en het bos.

  • Blog Rick Henderik: Breuk en nieuw begin

   Afgelopen week nam minister Bruins de visie in ontvangst van de Young Innovators of Medicines. De volgende dag vroeg iemand mij of ik tevreden was met het resultaat. Tevreden ben ik zeker, maar ik zie dit meer als een vertrekpunt dan als een eindresultaat.

  • Blog Rick Henderik: Code geel

   Eind januari organiseerden we als Young Innovators of Medicines twee mooie bijeenkomsten. Het toeval wilde dat het KNMI op beide dagen code geel afgaf. Volgens mij is het zeker code geel, maar niet alleen vanwege de sneeuw.

  • Blog Rick Henderik: No brain drain

   Op de Figon Dutch Medicines Days, eerder deze maand, sprak ik veel studenten die gemotiveerd zijn om te werken in geneesmiddelenontwikkeling. Laten we ze koesteren. Een innovatiefonds beperkt de kans dat ze uitwijken naar het buitenland.

  • Blog Rick Henderik: Nieuwe ronde

   De nieuwe generatie zorgprofessionals zit veel constructiever in het medicijndebat dan de huidige. Dat merkte ik onlangs op het indrukwekkende fabrieksterrein van MSD in Haarlem, waar we te gast waren met de Jonge Zorgdenktank.

  • Blog Rick Henderik: Gamechangers

   Zodra er deze warme zomer iets van Queen op de radio komt, zet ik het volume harder. Die gewoonte nam ik over van mijn vader, na vele autoritten naar Zuid-Frankrijk. Er is deze week een extra reden voor: een internationaal aidscongres in Amsterdam.

  • Blog Rick Henderik: Aanstormend talent

   ‘Ik wil in de geneesmiddelensector gaan werken, maar hoe pak ik dat aan?’ Dat was de rode draad van vragen die ik onlangs kreeg van studenten bij het BCF Career Event. Mijn belangrijkste conclusie: we moeten een betere connectie maken met de arbeidsmarkt.

  • Blog Rick Henderik: Nek uitsteken

   ‘Welk cijfer ik mijzelf geef voor mijn kennis van e-Health?’ Deze vraag kreeg ik tijdens de laatste rondetafelsessie van de Young Innovators of Medicines, eind april. Met het schaamrood op de kaken antwoordde ik ‘een vijf’. Confronterend, maar wel eerlijk.

  • Blog Rick Henderik: Tweehonderd jaar eenzaamheid

   Morgen is het Wereld Parkinson Dag. Een vreselijke ziekte waar zelfs na tweehonderd jaar nog altijd geen oplossing voor is gevonden. Toch houd ik vertrouwen dat we niet nog eens tweehonderd jaar hoeven te wachten tot we een medicijn hebben dat geneest.

  • Blog Rick Henderik: Radicaal omgooien?

   Stel: je moet beschrijven hoe het ideale Nederlandse zorgstelsel er uit ziet. Schrap je dan obstakels, laat je enkele goede dingen bestaan óf begin je volledig opnieuw, blanco? Op 12 april buigen we ons over die vraag, tijdens het ZorgSamenEvent.

  • Blog Rick Henderik: Resistentie als uitdaging

   Toen ik nog als apotheker werkte, zag ik dagelijks veel patiënten die hun antibioticakuur kwamen ophalen. Ik moet er niet aan denken dat wij straks niets meer voor deze mensen kunnen betekenen. De Antimicrobial Resistance Benchmark houdt ons scherp.

  • Blog Tom Denee: Uitzwaaien

   Een beetje tegendraads ben ik wel. Terwijl de EMA en andere bedrijven Groot-Brittannië vanwege de Brexit verlaten, ga ik er begin februari juist naar toe, om er drie jaar te wonen en werken. Dit is dan ook mijn laatste blog voor deze nieuwsbrief.

  • Blog Tom Denee: Constructief

   Het is altijd goed om met kritische geesten in gesprek te blijven. Maar in de plannen van KWF Kankerbestrijding herken ik meer realistische, constructieve ideeën dan in het nieuwe rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

  • Blog Tom Denee: Nationaal register

   Er zijn veel mooie woorden gesproken over het belang van nationale patiëntregisters per ziektebeeld. Dat gebeurde ook vorige week maandag weer, tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Nu is het tijd voor actie.

  • Blog Tom Denee: Fabels uitroeien

   Vaccins zijn een buitengewoon effectieve manier om de gezondheid van mensen te behouden. En om veel zorgkosten te besparen. Daarom ben ik ronduit allergisch voor fabels die het draagvlak voor vaccins verkleinen.

  • Blog Tom Denee: Ready, set, go!

   ‘Ready’ om als ambassadeur van de sector aan de slag te gaan? ‘Set’ om kritische vragen te beantwoorden en vooroordelen weg te nemen? ‘Go’ als voorvechter van innovatieve geneesmiddelen, om de plek te veroveren die zij verdienen!

  • Blog Tom Denee: Stip aan horizon

   De laatste tijd hoor ik regelmatig dat ‘het business model van geneesmiddelenbedrijven kapot is’. Ook verschillende jonge professionals pakken deze quote gretig op. Maar deze stelling klopt niet, hoewel op onderdelen modernisering mogelijk is.

  • Blog Tom Denee: Over de grenzen

   Vaak houd ik het beste gevoel over aan een activiteit waarbij ik vooraf wat spanning voel, omdat ik op het punt sta iets nieuws te gaan doen. Bijvoorbeeld als ik namens de Young Innovators of Medicines spreek voor een onbekende, kritische groep.