19-06-2018

Blog Rick Henderik: Aanstormend talent

Rick Henderik YIM

Namens de Young Innovators of Medicines had ik de eer om het evenement te openen. Die dag kwamen er maar liefst tweeduizend enthousiaste (PhD) studenten naar de Jaarbeurs in Utrecht, om meer te ontdekken over werken in de life sciences. Samen met Diederik Grootendorst van Bristol-Myers Squibb gaf ik na de opening een presentatie over werken in de geneesmiddelensector. De zaal zat tot de nok toe vol. Na de presentatie kregen we veel vragen.

Welke competenties heb je nodig om in de sector te werken? Is een PhD noodzakelijk? Waarom vragen jullie altijd werkervaring? En zijn er eigenlijk überhaupt wel startersfuncties? Deze en andere vragen werden op ons afgevuurd. Verder kwamen er opvallend veel vragen over de mogelijkheden om in Nederland aan research & development te werken. Het deed mij denken aan drie jaar geleden, toen ik zelf de overstap wilde maken van een apotheek naar de geneesmiddelensector. Op dat moment was het voor mij ook volledig onduidelijk welke route ik het best kon volgen.

Het is een punt waar de werkgroep Talent & Ontwikkeling nu hard aan werkt. We willen meer duidelijkheid geven over de ingang naar deze innovatieve sector. Dat doen we door te laten zien welke functies en doorgroeimogelijkheden er zijn, en welke kwaliteiten je daarvoor nodig hebt.

Die middag stond ik in de stand van Novartis. Ook daar was veel aandacht voor onze sector. Ik sprak veel high potentials, voor wie ik helaas niet meteen de gouden tip had. Ik denk dat we als sector onze ogen beter moeten openen voor al het aanstormend talent dat er in Nederland rondloopt, meer functies voor starters moeten creëren, en die starters nadrukkelijker de kans moeten geven om zich te ontwikkelen binnen onze sector. Daar liggen veel kansen voor ons.

Er waren ook tips die ik de studenten al wél kon geven. Bouw aan je netwerk, zorg dat je relevante ervaring opdoet, bijvoorbeeld door slim te kiezen voor een interessant onderzoeksgebied. En zeker ook: wees een beetje brutaal. Ken je iemand die een functie heeft die jij ambieert? Benader hem gewoon, om te vragen hoe hij daar gekomen is.

Wij gaan zorgen voor meer helderheid op de arbeidsmarkt, want wie de juiste talenten aantrekt en koestert, creëert future value. Er is voldoende talent in Nederland, en er is nog veel belangrijk werk te doen bij moeilijk te bestrijden ziektes. Nu moeten we alleen nog zorgen voor de magische klik.

Rick Henderik,
voorzitter Young Innovators of Medicines


Meer over BCF Career