15-05-2018

Blog Rick Henderik: Nek uitsteken

Rick Henderik YIM

Tijdens de rondetafelsessie bij adviesbureau Twynstra Gudde gingen young professionals van YIM en experts van bedrijven als bol.com in discussie over dit belangrijke thema. Zoals iedere individuele bezoeker van een online webshop een op maat gesneden webpagina voor ogen krijgt, zo heeft ook iedere patiënt recht op een persoonlijke behandeling. Want elke zorgvraag is uniek en ieder mens wil hierin gehoord en begrepen worden.

e-Health kan dit alles mogelijk maken. Digitale zorg biedt de mogelijkheid om patiënten slimmer, sneller en beter te informeren over de kenmerken van een behandeling. Het gebruik van real time data geeft inzicht in de effectiviteit van een medicijn per patiënt. En arts, patiënt en mantelzorger krijgen uniforme informatievoorziening. Gepersonaliseerde zorg, met meer kans op genezing en ook nog eens lagere kosten. Maar als al deze opbrengsten met e-Health realiseerbaar zijn, waarom staat e-Health in de zorgsector dan nog altijd in de kinderschoenen?

Het antwoord ligt in de noodzaak tot verandering die in vrijwel geen enkele sector van binnenuit komt. Zoals Uber niet uit de taxiwereld komt en AirbnB niet bedacht is door de hotelbranche, zo heeft ook de zorgsector moeite om zichzelf van binnenuit te vernieuwen. Maar de zorgsector en dus ook geneesmiddelenbedrijven kunnen niet doorgaan met het negeren van e-Health. Als wij het niet doen, dan zijn het wel technologische startups die ons hiertoe zullen dwingen. Techreuzen als Google, IBM en Microsoft zijn al ver om grote delen van de werkzaamheden van de arts aan te vullen met digitale tools. Deze ontwikkeling verloopt exponentieel en is bovendien onomkeerbaar.

Laten we dus als geneesmiddelensector e-Health ten volle omarmen en uit de stoel komen om met elkaar digitale zorg handen en voeten te geven. De Young Innovators geven hierbij vast het startschot met een nieuwe e-Health rondetafelsessie in juni. Ook ons zomerevent van 28 juni, met als thema new channels, new chances, zal deels in het teken staan van e-Health. Ik zal de komende jaren in elk geval mijn nek blijven uitsteken voor digitale zorg. Zodat ook het rapportcijfer voor mijn kennis van digitale zorg zal verdubbelen.

Rick Henderik, voorzitter Young Innovators of Medicines