11-07-2017

Blog Tom Denee: Ready, set, go!

Tom Denee YIM

Voor dit stappenplan werd een start gemaakt op donderdag 6 juli in Utrecht, tijdens het Zomerevent van de Young Innovators of Medicines. Zo’n activerend thema werkt goed, vind ik.

Het Nederlands zorgsysteem zit niet gemakkelijk in elkaar. Consultant Ulrich Oron, de keynote lecturer, gaf met een overzichtelijke presentatie en pakkende anekdotes meer inzicht in dit systeem. Zijn presentatie gaf, in combinatie met de Medicijn Monitor, de deelnemers voldoende handvatten om aan de slag te gaan. Het is belangrijk om discussies te kunnen voeren op basis van de juiste feiten en cijfers. Sinds 2007 zijn er bijvoorbeeld honderden nieuwe geneesmiddelen toegelaten, maar toch zijn de totale uitgaven voor geneesmiddelen nagenoeg gelijk gebleven. Goed om te onthouden. Temeer daar de Nederlandse uitgaven aan zorg in diezelfde periode wel met ruim € 15 miljard zijn toegenomen.

De kritische en vernieuwende blik van de jonge generatie kan het verschil maken, stelde Wiebke Rieb, bestuurslid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen tijdens het Zomerevent. Zij nodigde de jonge generatie dan ook uit om inzichten en ideeën te blijven delen, en om de ervaren managers en de Vereniging te blijven prikkelen. Ik ben er ook van overtuigd dat daar de meerwaarde van de Young Innovators ligt. Als wij die rol actief blijven oppakken, profiteert de hele sector daarvan.

Om uiteindelijk van ambassadeurs ook voorvechters van de sector te kunnen maken, is niet alleen de inhoud maar ook de presentatie essentieel. Ook daarvoor hebben we tijdens het Zomerevent een volgende stap gezet, door met debat.nl speeches zonder inhoud te oefenen. Er bleken ware Obama’s in ons midden te zijn. Deze speeches kregen al staande ovaties. Kun je nagaan wat er gebeurt als we ons sterke inhoudelijke verhaal toevoegen. Het is dat enthousiasme dat nodig is om impact te hebben, om de status quo in positieve zin om te buigen.

Er is tijdens een event van de Young Innovators zo veel talent aanwezig. Het gezamenlijk doel is om dat talent optimaal te gebruiken, om de sector een duw in de juiste richting te geven. Wij, de Young Innovators, zijn er klaar voor om de toekomst van de sector in te kleuren. Dus ik roep mijn collega’s nogmaals op: GO!

Tom Denee,
v
oorzitter Young Innovators of Medicines