27-09-2023

Terugblik Young Innovators of Medicines Lustrum 10-jarig bestaan

YIM lustrum terugblik
Op 30 augustus vierden meer dan 100 jonge zorgprofessionals het 10-jarig bestaan van de Young Innovators of Medicines.

Al 10 jaar bestaat Young Innovators of Medicine (YIM), de tak binnen de VIG waar jonge vertegenwoordigers van geneesmiddelbedrijven samenkomen om ontwikkelingen binnen de sector te bespreken. Het lustrumevent stond in het teken van het terugblikken op de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar, maar ook het vooruitblikken op wat komen gaat.

Terugblik afgelopen 10 jaar

Drie oud-voorzitters namen de deelnemers mee in hun periode bij de YIM. Tom Denee, voorzitter van 2016-2017, legde in zijn periode de basis voor het visiedocument als startpunt voor samenwerking met organisaties in de zorg. Zijn opvolger Rick Henderik stond van 2017 t/m 2019 aan het roer en deed de oproep om meer naar buiten te treden over het proces van geneesmiddelenontwikkeling en de rol van de bedrijven hierin. Esmé Lighaam, die in 2020 en 2021 voorzitter was, beschreef de enorme versnelling van digitale innovatie en zorg op afstand die zij meemaakte tijdens de COVID-periode.

Gezamenlijk gingen de oud-voorzitters in gesprek over hoe de zorg zich in 10 jaar tijd heeft ontwikkeld, hoe de geneesmiddelenbedrijven garanderen dat patiënten centraal staan en wat wij, de jonge generatie, kan doen om de zorg toekomstbestendig te maken.

Uitdagingen voor de komende 10 jaar

Laura Brinkman, de huidge voorzitter van de YIM, presenteerde vervolgens het nieuwe YIM-visiedocument. Hierin benoemde zij belangrijke thema’s en onderwerpen waar de YIM zich de komende 10 jaar op wilt richten. Met de titel ‘Samen Vooruit’ is samenwerking hierbij een belangrijk doorsnijdend thema. Daarnaast zijn duurzaamheid en inclusiviteit opgenomen als nieuwe hoofdstukken.

YIM visie document

Carolina Correa, General Manager van Amgen, nam het eerste exemplaar in ontvangst en moedigde de YIM aan om de visie in de praktijk te gaan uitvoeren.

Tot slot hebben wij als deelnemers tijdens het aansluitende netwerkmoment ook onderling gesproken de uitdagingen in de gezondheidszorg voor de komende jaren zoals bijvoorbeeld Artificial Intelligence (AI): AI kan in de toekomst een rol spelen als het gaat om het stellen van een diagnose, onafhankelijk van een behandelaar. Dit wel mits het model goed getraind is en de behandelaren eindverantwoordelijk blijven. Ook is de klimaatverandering een veelbesproken onderwerp in onze sector: we moeten kritisch kijken naar óf we reizen voor congressen en meetings en áls we reizen, hoe dat op de meest CO2 neutraal mogelijke manier kan.

Het grote animo tijdens dit lustrumevent laat de verbinding zien die de YIM geeft tussen alle jongeren van de lidbedrijven van de VIG. Het thema van het visiedocument ‘Samen Vooruit’ slaat de spijker op z’n kop: alleen samen met elkaar als collega’s maar ook samen met alle andere zorgprofessionals buiten de farmaceutische industrie, kunnen en zullen we ons de komende 10 jaar inzetten voor toekomstbestendige zorg.